Select your localized edition:

Close ×

More Ways to Connect

Discover one of our 28 local entrepreneurial communities »

Be the first to know as we launch in new countries and markets around the globe.

Interested in bringing MIT Technology Review to your local market?

MIT Technology ReviewMIT Technology Review - logo

 

Unsupported browser: Your browser does not meet modern web standards. See how it scores »

At the formal opening of Senior House on June 11, 1949, the building soon to be renamed Baker House (in honor of dean of students Everett Moore Baker) was touted as more than a residence: it was a “new concept in community living.” In addition to accommodating 353 students, the dormitory offered a plethora of gathering spots: a large dining room with “moon garden” skylights, lounges on each floor, a game room with a fireplace, and a music-listening area.

By today’s standards, that may not sound like anything special, but MIT was then largely a commuter school. As World War II veterans returned, enrollment skyrocketed; by 1949 more than 400 students lived in temporary barracks. Baker House, commissioned in 1946 from renowned Finnish architect and visiting professor Alvar Aalto, was meant to ease the housing crunch.

Aalto departed from the “International Style” of architecture then in vogue–rectilinear structures of steel, reinforced concrete, and glass. Instead, he created a wave-shaped building that used natural materials like brick, wood, and terra-cotta tiles. Thanks to the building’s sinuous form, there are 22 different room shapes on a typical, 43-room floor. Students dubbed the smallest rooms “coffins,” and wedge-shaped rooms along the building’s curves became known as “pies.” The interior wood furnishings designed by Aalto and his wife Aino have nicknames too: elephants, armadillos, and giraffes are Baker lingo for armoires, cabinets, and bookshelves.

Over the years, Baker has seen its share of hijinks. As early as 1951, students discovered that the brick walls made handy chalkboards for solving math problems. In 1968, students lugged snow to the second-floor bathroom, convincing the media they’d made it by turning on the showers and opening the windows. The Boston Herald Traveler was among the gullible and ran the story on its front page. During the 1973-‘74 academic year, residents burned an effigy of a nerd stuffed with computer paper. And according to that year’s Technique, “All the fresh air in Cambridge was needed in this year’s coffin stuff. One hundred fourteen residents gathered in a room measuring 7 by 12 feet. Pass the Ban!!” More recently, the piano-drop tradition was resurrected after a seven-year hiatus. Students tossed a piano off Baker’s roof in April 2005 to mark drop date (the last day to drop a class). Last April the piano was dropped on a target–a model of the Caltech cannon–that promptly smashed into bits.

Architect and writer David Foxe ‘03, MArch ‘06, moved into Baker as a freshman in 1999–just after the first phase of an extensive, nearly $29 million renovation–and spent four years there. For three of those years he gave architectural tours to students, alumni, architects, and even a few of Aalto’s former associates. Baker has been a popular dorm historically, Foxe says, “not because it overpowers residents with its architecture, but because it is such a total community space.”

0 comments about this story. Start the discussion »

Credit: Courtesy of the MIT Museum

Reprints and Permissions | Send feedback to the editor

From the Archives

Close

Introducing MIT Technology Review Insider.

Already a Magazine subscriber?

You're automatically an Insider. It's easy to activate or upgrade your account.

Activate Your Account

Become an Insider

It's the new way to subscribe. Get even more of the tech news, research, and discoveries you crave.

Sign Up

Learn More

Find out why MIT Technology Review Insider is for you and explore your options.

Show Me